Al weken vliegen de goede voornemens me om de oren. Goede intenties om in het nieuwe jaar de levenskwaliteit te verbeteren. Vooral ‘Volgend jaar ga ik vaker sporten’ hoor ik regelmatig voorbij komen. Vaak komt er niets terecht van zulke voornemens. Ik geloof dat een concreter en beter doordacht doel een grotere kans van slagen heeft.
Goede voornemens zijn makkelijk bedacht en nog makkelijker overboord gegooid. Dat komt vaak doordat mensen heel impulsief bedenken dat ze hun leven wel even omgooien en de lat veel te hoog leggen. Maar (ongezonde) gewoontes verander je niet zo makkelijk.
Motivatie
Oké, je realiseert je dat een gezondere leefstijl beter zou zijn voor jezelf. Je wilt vaker sporten of bewegen. Afvallen of gewoon wat fitter worden. Waarom wil je dat? Wil je meer energie? Wil je beter voor je lichaam zorgen? Of wil je lekkerder in je vel zitten? Bedenk waar je nu staat en waar je naartoe wilt werken.
Voorbereiding
Als je weet waar je naartoe wilt werken, is de volgende stap om te bedenken hoe je dat voor elkaar kunt krijgen en hoeveel tijd er voor nodig is. Je kunt informatie zoeken op het internet, bij familie en vrienden, bij sportinstellingen of een instantie als een diëtist.
Denk ook alvast na over de momenten dat je gaat sporten of bewegen. “Vaker sporten” is bij sommige mensen al bereikt als zij komend jaar drie keer naar de sportschool gaan. Ik ga ervan uit dat jouw insteek ambitieuzer is. Overweeg hoe vaak je gaat sporten en op welke dagen je dat gaat doen.
Actie
Je weet nu waar je naartoe je wilt werken en hoe je dat gaat doen, dus is het tijd om over te gaan tot actie. Ga ervoor!
In het proces van jouw verandering kunnen er moeilijke momenten zijn. Momenten waarin het moeilijk is om jezelf ertoe te zetten om te gaan sporten. Denk dan terug aan jouw motivatie om het dit jaar anders te doen en realiseer je dat het tijd nodig heeft om een nieuwe leefstijl aan te meten.
Reflecteer ook regelmatig op jouw plan en hoe je daar mee omgaat. Vind je het iedere keer weer moeilijk om jezelf ertoe te zetten om te gaan sporten? Misschien is het dan handig om hier hulp voor in te schakelen, bijvoorbeeld van een personal trainer. Of blijkt jouw planning toch niet zo praktisch? Bekijk dan hoe het beter zou kunnen werken.
Onderhoud
Na verloop van tijd merk je dat het sporten of bewegen een gewoonte wordt. Je voelt je anders, fitter. Je lichaam lijkt ook te vragen om de beweging. Nu is het zaak om deze leefstijl vast te houden. En vergis je niet: dit kan lastig zijn. Het kan er heel makkelijk bij insluipen om weer terug te vallen in oude gewoontes.
Kies bewust voor jouw nieuwe leefstijl. Denk aan jouw motivatie. Weet je nog waar je stond en hoe ver je inmiddels bent gekomen? Jouw dagelijkse keuzes hebben hier invloed op. Houd de positieve verandering vast. Sta stil bij de goede dingen die het je oplevert.