Het woord fit vliegt je tegenwoordig om de oren. Iedereen is fit of wilt fit worden. Maar wanneer ben je dan fit?
Vorig jaar zag ik bij een hardloopevenement een vrouw met aardig wat overgewicht als eerste over de finish komen. Ik betrapte mezelf erop dat zij me hier best mee verraste. Het was tegen mijn verwachtingen in dat een vrouw met flink overgewicht als eerste over de finish knalde.
Er is geen algemene norm die bepaalt waar je aan moet voldoen om fit te zijn. Fit zijn is vooral een gevoel dat iedereen verschillend invult. De een gaat iedere dag op de fiets naar het werk, de ander is drie keer per week te vinden in de sportschool, weer een ander loopt een marathon. De een is slank, maar sport nooit. Een ander heeft overgewicht, maar bereikt als eerste de finish.
Ik denk wel dat we kunnen stellen dat fit zijn een totaalplaatje is van een aantal aspecten.
Fysiek fit
Als ik lekker in mijn lijf zit, voel ik me fysiek fit. Dat gaat dus niet om het uiterlijk, maar om hoe ik mezelf voel bij fysieke inspanning. Voldoende conditie en spierkracht hebben om in ieder geval dagelijks naar mijn werk te fietsen en een uur te wandelen.
Door mijn snelle spijsvertering en actieve levensstijl moet ik veel eten om op gewicht te blijven. Als ik dat niet doe en gewicht verlies, voel ik me futloos en word ik snel ziek. Ik eet dus heel bewust omdat ik me daar beter bij voel. Laatst kreeg ik de opmerking dat ik anders wat minder moet bewegen. Geloof me, dan wordt de wereld geen fijnere plek. Als ik niet aan mijn beweging toekom, word ik enorm chagrijnig.
Tot slot hebben flexibiliteit en balans invloed op je fysieke fitheid, want dit zorgt ervoor dat je makkelijker beweegt. Je balans kun je oefenen door op één been te staan en proberen je evenwicht te bewaren.
Mentaal fit
Je kunt fysiek nog zo fit zijn maar als je mentaal uit balans bent, voel je je niet fit. Ik merk dat 24 uur in een dag vaak te weinig lijkt. Er zijn zoveel dingen die ik van mezelf moet doen: stofzuigen, strijken, werken, op vaste tijden eten, de hond uitlaten, het nieuws lezen en ga zo maar door. Het begint ’s ochtends en voor ik het weet moet ik weer naar bed om aan voldoende slaap toe te komen.
Om mentaal fit te zijn, is er een balans nodig tussen inspanning en ontspanning. Dus niet alleen dingen doen die moeten, maar ook gewoon dingen doen omdat je ze leuk vindt: tijd doorbrengen met vriendinnen, een boek lezen, hardlopen, foto’s van puppy’s bekijken. Ja, ook lekker nutteloze dingen doen dus.
Wil jij fitter worden?
Fit zijn is voor mij een levensstijl waarin je energiek en ontspannen bent. Je hoeft niet direct je leven drastisch om te gooien om fitter te worden. Het begint met kleine veranderingen in het dagelijks leven. Veranderingen die je uitdagen, maar die je wel relatief makkelijk kunt volhouden. Laat bijvoorbeeld wat vaker de auto staan en ga in plaats daarvan lopend of op de fiets. Neem de trap in plaats van de lift. Drink water in plaats van cola. Eet twee keer per week junkfood in plaats van vier keer. Schep een extra lepel groente op bij het avondeten. Op den duur zal je merken dat je meer energie hebt door deze veranderingen en dat je lichaam eraan went. Blijf jezelf uitdagen en je grenzen verleggen, maar zorg ook voor ontspanning.