Ik wilde weten wat het resultaat zou zijn als ik zou werken voor abs. Laat me je vertellen: het kweken van buikspieren vergt discipline.
Toen ik begon aan mijn buikspieroefeningen, had ik geen idee wat er voor nodig was. Ik begon met af en toe buikspieroefeningen en een plank. Inmiddels heb ik wel geleerd dat je daar geen resultaat mee boekt. Waarmee wel? Bij mij werkte het om de volgende principes toe te passen.
Consequent en gevarieerde oefeningen
Je hoeft echt niet drie uur per dag actief te zijn in de sportschool om resultaat te boeken. Ik doe mijn oefeningen thuis, om de dag en vaak niet meer dan tien minuten. Wat wel heel belangrijk is, is dat je de oefeningen met een bepaalde regelmaat doet. En dan bedoel ik natuurlijk niet iedere drie maanden één keer, maar zo’n drie keer per week. Dat kost je maar een half uur per week. Dat is echt wel te doen.
Oefeningen op een matje
Een goede buikspieroefening is de plank. In het begin moest ik deze opbouwen van twintig seconden naar een minuut. Nu doe ik een minuut planken als warming up voor het echte werk.
Aangezien ik korte oefeningen doe, zijn deze wel intensief. Eén van mijn favoriete workouts is deze:
Staande oefeningen
Ik ben een groot fan van staande buikspieroefeningen. Deze doe ik als ik terugkom van het hardlopen of als ik geen zin heb om er een matje bij te pakken. Deze workout doe ik vaak:
Herstellen
Een veelgemaakte fout bij het trainen van de buikspieren is dat mensen iedere dag trainen. Doe dit niet, want dan gaan je spieren verzuren. Zorg dat er in ieder geval een dag tussen zit, zodat jouw lichaam kan herstellen. En het is echt niet zo dat je tijdens een rustdag stilstaat in je training. Integendeel: herstel is onderdeel van de training. Op het moment dat je lichaam rust, verwerkt het de inspanning.
Geen junkfood
Ik ben meer zuivel (melk en yoghurt) gaan nemen en vlees gaan eten om spieren te kweken.
Bij het kweken van buikspieren moet je buikvet verliezen om de spieren zichtbaar te maken. Junkfood en andere zooi moet je dus zoveel mogelijk laten staan. Geen pizza, cheeseburgers, snoep, chips, ijs, enzovoort, enzovoort (ik huil nu hardop)
Ik ben echt een zoetekauwer, dus ik vind dit best moeilijk. Ik heb altijd de illusie gehad dat ik kan eten wat ik wil, omdat ik niet dik word. Maar dat is een verhaal waar ik een andere keer op terugkom.
Zelf paste ik het principe toe van één cheatdag per week. Op deze dag mocht ik heel de dag door alles eten wat ik wilde. Meestal koos ik hiervoor een dag in het weekend, als we een verjaardag hadden. Als ik het doordeweeks moeilijk had en in de verleiding kwam, nam ik mezelf voor om de verleiding mee te nemen naar mijn cheatdag.
Mijn eerste cheatdagen bestonden uit vreten, van ’s ochtends tot ’s avonds. Maar dat werd telkens minder, omdat ik wende aan de andere levensstijl.
Ik heb zware momenten gehad, waarin ik moeite had om vol te houden en geïrriteerd raakte. Voor deze momenten had ik foto’s op mijn telefoon staan van buikspieren waar ik naartoe wilde werken. Deze foto’s motiveerde me om door te zetten. Overdreven? I don’t care, het was mijn doel.
Volhouden
Het kweken van buikspieren heeft tijd nodig. Het kan best demotiverend zijn om hard te werken en niet direct resultaat te zien. Het wordt dan verleidelijk om op te geven. Doe dat niet, zet door! Realiseer je dat je er in ieder geval niet komt door op te geven.
Zelf merkte ik dat ik heel erg zelfbewust werd. De bovenste buikspieren werden best snel zichtbaar, maar de onderste buikspieren zijn killing. Ik wist niet dat een klein laagje vet je zo kan irriteren. Maar beetje bij beetje zag ik vooruitgang.
Een tip die ik je wil meegeven is om niet dagelijks of wekelijks foto’s te nemen van de voortgang. Maak in plaats daarvan iedere maand een foto. Op deze manier voorkom je teleurstelling en zie je dat het harde werken echt wel loont, maar tijd nodig heeft.
Ik wist mijn doel te bereiken. Het kan dus echt, als je er maar voor werkt en er dingen voor laat staan.