Het is november maar als Sinterklaas het land in komt, leeft minstens half Nederland al in december. De maand van familiefeesten, gezelligheid en cadeaus. Vaak heel veel cadeaus. Misschien wel teveel cadeaus.
Overvloed
Cadeautjes uitpakken kan zo leuk zijn. Wat zou het zijn? Is het waar ik om vroeg? Of iets anders? Wat is het? Ohh wat spannend!
Maar ik ken ook situaties waarbij kinderen een hoeveelheid cadeaus uitpakken, die weinig ruimte overlaten om het te laten bezinken en zich te verwonderen over het cadeau. Die van uitpakken naar uitpakken en nog meer uitpakken gaan. Vervolgens hebben ze een lading speelgoed liggen waar ze niet uit kunnen kiezen en ze grotendeels niet meer naar omkijken.
Impact op de planeet
Het regelmatig kopen van spullen heeft een enorme impact op de planeet. Volgens Babette Porcelijn, auteur van De verborgen impact, staat bij de gemiddelde Nederlander spullen op nummer 1 als het gaat om impact op de planeet. Dat komt door het proces om spullen te maken (mijnbouw en productie) en het vervoeren van de spullen. In een product komen vaak grondstoffen en onderdelen van over de hele wereld. Tel daar bij op: transportmiddelen, verpakkingen, kantoren, fabrieken, gebruik en weggooien van het product.
Uiteindelijk heeft de milieu-impact ook sociale gevolgen. Onze basisbehoeften zijn eten, drinken en een dak boven je hoofd. De hulpbronnen die de planeet hiervoor levert (energie, voedsel, water, vezels en grondstoffen) staan onder druk door onze impact. Hierdoor stijgen de prijzen voor de hulpbronnen en wordt het minder vanzelfsprekend dat wij worden voorzien in onze basisbehoeften.
Minder, maar betere cadeaus
Als ouder gun je jouw kind het beste, maar het beste staat niet gelijk aan veel. Je hoeft natuurlijk niet al het speelgoed weg te doen of helemaal geen cadeaus meer te geven, maar je kunt wel nadenken over waar je jouw kind nou echt een plezier mee doet. Wat is uiteindelijk echt het beste voor jouw kind? Veel spullen?
Uit onderzoek blijkt dat minder speelgoed er toe leidt dat kinderen zich eerst vervelen, maar uiteindelijk communicatiever, creatiever en socialer spelen. Minder spullen leidt ook tot meer rust in huis en hoofd. Het is dus ook niet raar dat minder speelgoed zorgt voor een langere aandachtsspanne.
Wat voor cadeaus koop je dan voor kinderen? Sociaal of creatief speelgoed is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Het helpt kinderen om sociale en communicatieve vaardigheden te onplooien. Je kunt spullen ook vervangen door ervaringen. De prikkels van ervaringen duren tenslotte langer dan de prikkels van spullen.
Wil jij ideeën opdoen voor minimalistische cadeaus voor kinderen? Neem hier dan vooral even een kijkje.