Trotse opa van drie kleinkinderen ben ik: Jaïr van 10, Luna van 7 en Zorga van 1,5 jaar. Ik ben drie dagen in de week oppasopa, voetbalsupporter van Jaïr en Luna en wekelijkse bezoeker van de kinderboerderij met Zorga.
Rolmodellen
Als grootouders zijn we belangrijke voorbeeldpersonen in de opvoeding van onze kleinkinderen. We proberen er bijna altijd voor hen te zijn en houden onvoorwaardelijk van ze. We zijn ons er van bewust dat wij ook invloed op hun gedrag hebben, dat we geloofwaardig moeten zijn. Dat we bewuste keuzes maken met respect, normen en waarde en eerlijkheid.
We weten dat we bij onszelf moeten beginnen en rustig uitleggen waar we voor staan. We beleven de verschillende gedragsveranderingen en ontwikkelingsfases van onze kleinkinderen. Ik ben ontzettend gelukkig dat ik dat allemaal mag meemaken.
Mijn eigen jeugd was anders
Ik heb nooit de luxe ondervonden dat er een opa of oma op mij paste. Ik ben liefdevol opgevoed door de allerliefste ouders. Een bezorgde moeder die thuis alles verzorgde voor vijf kinderen en een respectvolle vader die buiten zijn werk zoveel mogelijk bezig was om zijn kinderen op te voeden.
In die tijd speelden wij bijna altijd buiten; knikkeren, tollen, voetballen, steppen, fietsen, zwemmen en allerlei kattenkwaad uithalen. Natuurlijk werden we in de gaten gehouden door de buren en niet te vergeten via de spiegelspionnetjes op de ramen.
Mijn jeugd in huis, school en buiten spelen was een fijne tijd waar ik vaak op terugkijk. We waren niet rijk. We deden boodschappen op de markt, bij de buurtsuper. De waterstoker, de bakker, de melkboer en de schillenboer kwamen langs. De kolenboer kwam kolen voor de kachel brengen.
We hadden niet elke dag vlees of vis op ons bord. Snoepen en snacken deed je alleen bij een verjaardag en er waren geen tv-uitzendingen dag en nacht. We zaten niet op allerlei sporten of verenigingen om ons bezig te houden. We gingen niet vaak op vakantie. Ik deelde de slaapkamer met mijn broer en zus. Door de creativiteit en de liefde voor ons als kinderen, is onze basis gelegd van respect, normen en waarden. We waren tevreden met wat we hadden en feestdagen of andere familiefeesten werden volop gevierd.
Jammer genoeg hebben mijn ouders mijn kinderen nooit ontmoet, maar mijn opvoeding was een van de belangrijkste voorbeelden voor de opvoeding van mijn kinderen en kleinkinderen. De ouders van mijn vrouw zijn nu zelfs overgrootouders. Wat kan het leven prachtig zijn. Nu mag ik zelf ervaren hoe het is om opa te zijn van drie kleinkinderen waar ik ontzettend trots op ben.
Positief verwennen is prima
Door mijn ervaring als docent van een horeca vakschool en door mijn ervaring als chef-kok kan ik, onder het oppassen bij mijn dochter, voor de werkweek een gezonde maaltijd bereiden. Ik haal erg veel vreugde uit de speciale schoolactiviteiten van mijn kleinkinderen waar ik soms mag helpen. Ik beleef deze machtig mooie ogenblikken als een warme deken, waar ik zelf veel warmte en plezier aan beleef.
Ik heb natuurlijk ook mijn mindere dagen, als het lichaam niet meer wil. En natuurlijk zijn er ook de verschillen in gedachtes over de opvoeding. Maar ik besef dat we in een andere tijd leven en dat elke generatie zijn best doet.
Enige tijd geleden heb ik samen met mijn dochter het volgende lijstje doorgenomen. Et voilà: dikke kans dat de relatie met u als opa en oma wat soepeler gaat lopen.
- Realiseer je dat je kleinkinderen niet jouw kinderen zijn.
- Bevestig als grootouder de ouders in hun manier van omgaan met hun kind.
- Geef alleen advies als erom gevraagd wordt en formuleer het als suggestie.
- Respecteer de opvoedregels van de ouders en wees duidelijk over je eigen huisregels.
- Wees helder in wat je wel en niet wilt en maak duidelijke afspraken over bijvoorbeeld oppassen.
- Accepteer het als ouders hun kind liever naar de crèche brengen.
- Positief verwennen is prima, ongezond bederven niet.
- Gebruik een schrift om gebeurtenissen van een oppasdag te noteren.
- Sluit in je opvoedstijl zo dicht mogelijk aan bij de ouders.
- Realiseer je dat vroeger écht niet alles beter was.
- Ga niet concurreren met de eventueel andere opa en oma.
- Maak voedzame maaltijden en pas op met suiker, vet en zout.
Over het laatste punt heb ik een aantal hulpmiddelen die ook interessant zijn…
Weinig tijd, toch gezond
Omdat veel scholen een continurooster hebben en de kinderen ’s ochtends minder tijd hebben om alles voor de hele schooldag klaar te zetten, kun je in de avond al een lunchbox klaarmaken. Hierbij kun je denken aan voedingsrijke onderdelen zoals:
- Volkorenbrood met pindakaas/ komkommer, light-smeerkaas of hüttenkäse.
- Maak een bakje met bijvoorbeeld rauwkost, fruit of nootjes.
- Een flesje, mooie drinkbeker of bidon met water is het makkelijkst en gezondst om mee te geven. Maar een plakje sinaasappel, citroen of limoen in het water zijn ook goed als je deze een nacht in de koelkast hebt gezet.
- Maak een feestje van de lunchbox zoals broodlolly’s met banaan of aardbeien broodschelp, pannenkoekjes met appelstroop in vetvrijpapier gerold enz. enz.
Ik beloof je dat je kinderen na een tijdje niets anders willen en verrast willen worden met nieuwe kleurige, leuke voedzame lunchboxen.
Succes van oppasopa Nico.