Je hebt mensen die stralen en inspireren. Mensen waar je energie van krijgt. En je hebt mensen die alle energie uit je zuigen. Energievreters. Wat moet je daar nou mee?
Het effect van relaties
Uit een 80-jarig onderzoek naar wat een lang en gelukkig leven bepaalt, is gebleken dat het belangrijkste in het leven je relaties tot anderen zijn. De relaties die jij ervaart met anderen, zijn dus bepalend voor jouw gezondheid en geluksgevoel.
In een gezonde relatie is er gelijkwaardigheid en interesse in elkaar. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar laat elkaar wel in elkaars waarde. Er is wederzijds respect.
Energievreters zijn mensen bij wie het alleen om henzelf draait. Ieder gesprek, iedere situatie. Zelfs iedere vraag over jou draait uiteindelijk terug naar henzelf. Ze zijn ook negatief. Over anderen en over situaties waar ze zich in bevinden. Vaak komen hier lichamelijke of mentale klachten bij kijken en hoe zwaar dat wel niet is.
Voor de omgeving is het vaak vervelend dat energievreters sfeerbepalend zijn. Ze halen anderen naar beneden, hebben vaak ruzie en verbreken regelmatig vriendschappen en relaties. Ze weten van iets positiefs altijd wel iets negatiefs te maken.
Als we dan kijken naar eerdergenoemd onderzoek kun je dus letterlijk ziek worden van energievreters. Het is soms al moeilijk genoeg om, naast een gezin, een huishouding te runnen en te werken. Daarnaast een sociaal leven onderhouden, is niet altijd makkelijk. Als een relatie zoveel energie kost, is het dan de moeite waard om die te onderhouden?
Afstand nemen
Als het gaat om een vriendschap, kun je er voor kiezen om afstand te nemen van de relatie. Maar als het een werkrelatie of familie betreft, is dat wat lastiger en zal je er het beste van moeten maken. Dat begint met acceptatie. Accepteren dat de ander is wie hij is en dat je die persoon niet kunt veranderen. Het enige dat je kunt veranderen, is hoe jij zelf omgaat met de situatie.
Hoewel je niet altijd volledig afstand kunt nemen van iemand, kun je wel een bepaalde afstand bewaren. Je kunt kort reageren op iemands negatieve verhaal, maar je hoeft er niet in mee te gaan. Onthoud dat het de ervaring van de ander is. Houd vast aan jouw eigen beleving en benoem deze ook. Je kunt best ingaan tegen de ander, maar doe dat niet om de ander te overtuigen. Dat leidt namelijk tot een eindeloze discussie.
Je kunt soms ook even uit de ruimte stappen. Neem bijvoorbeeld de tijd om wat te drinken te pakken of naar het toilet te gaan. Of beperk de tijd die je met iemand doorbrengt. Je hoeft niet een hele dag onafgebroken met iemand door te brengen, als het jouw energie vreet. Je hebt het recht, misschien zelfs de verantwoordelijkheid, om te waken over jouw eigen welzijn.