Een week geen vlees eten. Waarom zou je dat doen en hoe dan? Daar zijn dus hele goede redenen en manieren voor.
Van 5 t/m 11 maart is de Nationale Week Zonder Vlees. Dit is een initiatief van Isabel Boerdam, oprichter van De Hippe Vegetariër. Zij vindt het niet meer van deze tijd om elke dag vlees of vis te eten en wilt dat dit eetpatroon de nieuwe standaard wordt in Nederland.
Dierenleed, gezondheid en milieu
De meest voor de hand liggende reden om geen vlees te eten, is wellicht het besparen van dierenleed. Volgens Wakker Dier zou je het leven van gemiddeld 727 dieren besparen als je altijd vegetarisch zou eten.
Naast de dieren doe je jezelf er een plezier mee. De belangrijkste doodsoorzaak in Europa is hart- en vaatziekten. Een belangrijke aanleiding hiervan is het eten van te veel vlees en zuivel, wat trouwens ook overgewicht en diabetes bevordert. Uit onderzoek blijkt dat vegetariërs slanker zijn en ouder worden.
Vegetarisch eten ondersteunt een gezonde leefomgeving. Het zorgt namelijk voor minder gebruik van water, minder ontbossing en een lagere uitstoot van broeikasgassen.
Nu vraag je je natuurlijk af wat die ene week geen vlees eten voor verschil maakt. Veel. Volgens de Nationale Week Zonder Vlees bespaar je als volwassene: 7 maanden douchewater, 114 kilometer autorijden, 1 volledige kip en 7 maanden werk voor een boom. Het verhaal daarachter lees je hier.
Voedingsstoffen
Zelf ben ik een flexitariër. Ik eet vlees, maar niet iedere dag. Ik ben dus wel bekend met maaltijden zonder vlees, maar een hele week zonder vlees is voor mij ook next level. Dat vraagt om wat voorbereidingen, want ik vind het wel belangrijk dat ik de nodige voedingsstoffen binnenkrijg
Voedingsstoffen die je in vlees vindt, zijn eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12.
Eiwitten
Als je geen vlees eet, kun je eiwitten halen uit noten, peulvruchten, sojaproducten en eieren. Het is ook belangrijk om granen te eten in combinatie met peulvruchten, groenten, noten, melkproducten of eieren.
IJzer
Om er zeker van te zijn dat je voldoende ijzer binnenkrijgt, kun je ijzerrijk broodbeleg nemen als appelstroop of hummus. Daarnaast moet je voldoende volkorenproducten, peulvruchten en groene groenten eten.
Vitamine B1 en B12
Vitamine B1 vind je in granen, vitamine B12 in zuivel en eieren.
Doe je mee?
Komende week houd ik jullie via Instagram op de hoogte van mijn vleesloze proces, maar ik zou het nog leuker vinden als jullie meedoen. Je kunt je hier inschrijven. Dan krijg je het digitale Week Zonder Vlees-magazine. Hierin staan onder andere recepten en groenteweetjes.
Een week zonder vlees is toch wel te overzien?