Gisteren was er een uitzending van Zembla waarin wordt gepleit voor de mogelijkheid dat stiefouders na hun scheiding verplicht worden gesteld tot het betalen van alimentatie. De discussie hieromheen zet mij aan het denken. Niet vanwege het financiële aspect, maar omdat het onderscheid tussen stiefkind en biologisch kind sterk naar voren komt.
Mijn ervaring is dat stiefouders vaak als heiligen worden bestempeld. ‘Wat een engel is hij toch dat hij voor andermans kind zorgt.’ Begrijp me niet verkeerd, ik heb groot respect voor mijn eigen stiefvader en voor de stiefvader van mijn kind. Ik ben dankbaar dat zij voor onze gezinnen hebben gekozen, maar ik vind wel dat er vaak te eenzijdig naar stiefouderschap wordt gekeken.
Lusten en lasten
Dikwijls wordt het gebracht alsof het een last is om stiefouder te zijn en voor “andermans kind” te zorgen. Ik kan me gewoon niet vinden in deze benadering. Met alle respect, de stiefouder mag het ook als een voorrecht zien om deel te mogen uitmaken van het gezin.
Ja, het is pittig. En ja, het vraagt om een andere aanpak dan bij biologische kinderen. Maar dat is niet alleen zo voor de stiefouder. Het vraagt ook veel van de andere gezinsleden. Het doet een hoop met kinderen als er een nieuwe opvoeder bijkomt. En het vraagt veel van de biologische ouder in het gezin om hier mee om te gaan. Ik denk dat veel mensen hier niet bij stilstaan.
Bewuste keuze
Voordat mijn partner onderdeel werd van ons gezin hebben wij zijn rol van opvoeder uitvoerig besproken en dat doen we jaren later nog steeds (net als mijn rol van moeder) Hij kwam bijvoorbeeld bij ons gezin toen mijn zoon begon aan zijn tienerjaren. Dat vraagt al om een andere benadering dan wanneer een kind zeven jaar of jonger is.
Ik heb (nog) geen uitgesproken mening in de discussie over alimentatie bij stiefouderschap. Ik vind het afhankelijk van een aantal factoren. Ik vind wel dat je bewust moet kiezen voor stiefouderschap en dan geen onderscheid moet maken in de benadering van het kind. Ook niet achteraf, als de relatie tot een einde komt.
Als je de aflevering over samengestelde gezinnen wilt terugkijken, dan kan dat hier. Lees vooral ook even dit artikel over de valkuilen van het stiefgezin.