Van de week had ik een gesprek met een stagiaire die best streng is voor zichzelf. Ze zei moeite te hebben met “negatieve feedback”. Ze vond het erg lastig om daar mee om te gaan. In ons gesprek adviseerde ik haar om het anders te benaderen en het eventueel anders te benoemen, bijvoorbeeld “opbouwende kritiek”. Op die manier is de insteek misschien positiever.
Positieve opvoeding
In de opvoeding van kinderen kun je kiezen voor een positieve opvoeding. Dat wil zeggen dat je op een opbouwende manier omgaat met het gedrag en de emoties van kinderen. Je stelt grenzen en stimuleert gewenst gedrag door het gewenste gedrag te benadrukken. Bijvoorbeeld: ‘Hier in huis ruimen we het speelgoed op als we uitgespeeld zijn.’
Bij ons thuis vergeet Bradley, net als 90% van de tieners, vaak om dingen met ons te communiceren. Ik kan hier iedere keer geïrriteerd door raken en boos op hem worden, maar ik kan ook kiezen voor een andere/positievere aanpak. Op de momenten dat hij er wel aan denkt, benoem ik dat en geef ik hem er een compliment voor. Bijvoorbeeld: ‘Goed dat je eraan denkt om het door te geven!’
Positief denken
Een positieve benadering werkt opbouwend in het contact met anderen en is goed voor hun zelfvertrouwen. Maar ik zou het ook wel wat vaker op mezelf mogen toepassen.
De laatste weken zit ik niet zo lekker in mijn vel. Door zwangerschapskwaaltjes kan ik niet sporten zoals ik dat gewend ben. Ik heb veel last van mijn rug, ik voel me dik en ben emotioneel. Ik ga me niet beter voelen als ik telkens teleurgesteld ben in mezelf en in een negatieve vibe blijf hangen. Misschien moet ik mijn eigen uitdagingen ook wat positiever benaderen:
Het lukt me niet om een half uurtje te zwemmen, omdat ik na 15 minuten draaierig word. Gelukkig heb ik in ieder geval 15 minuten kunnen zwemmen. Nu kan ik extra lang onder de warme douche staan.
Mijn lichaam kan minder aan dan voorheen en ik moet meer rust nemen. Voor de zwangerschap snakte ik naar meer rust in mij leven. Dit komt als geroepen!
Van maatje S naar maatje M gaan, maakt me nog niet dik. De M staat voor medium oftewel middelgroot/gemiddeld/doorsnee. Ik hoor er eindelijk bij!
Van deze gedachten word ik in ieder geval een stuk opgewekter 🙂