‘In, spin, de bocht gaat in. Uit, spuit, de bocht gaat uit.’ Het alom bekende liedje dat we vroeger zongen bij het touwtje springen. Nog steeds vind ik springtouwen erg leuk. Alleen zing ik er nu niet meer bij (niet hardop tenminste).
Snelle workout
Springtouwen is een workout voor het hele lichaam. Benen, billen, armen, schouders, rug en buik worden er allemaal in meegenomen. Daarnaast is het ook nog eens goed voor je conditie.
Het fijne aan springtouwen vind ik niet alleen dat het leuk is, maar ook dat het relatief kort is. Je hoeft niet lang te springen om resultaat te boeken. Dat is natuurlijk erg fijn als je niet veel tijd (of zin) hebt om te sporten.
Springtouw
Een springtouw is makkelijk mee te nemen, omdat het niet veel ruimte inneemt. Je kunt het bijvoorbeeld makkelijk meenemen op vakantie. Zelf neem ik mijn springtouw weleens mee bij het hardlopen, in mijn camelbak. Voor bijvoorbeeld een warming-up.
De lengte van het springtouw is voor iedereen verschillend, omdat het afhankelijk is van je lengte. Om voor jezelf de juiste lengte te meten, ga je met een voet op het touw staan. Als je het springtouw recht omhoog houdt, moeten de uiteinden tot je oksel komen.
Houding
Bij het springtouwen moet je op een aantal punten letten:
- Draai het springtouw vanuit je polsen. Je armen draaien dus niet mee.
- Land op de bal van je voet en maak zo kort mogelijk contact met de grond.
- Zorg dat je een rechte rug hebt.
Springtouwen voor beginners
Vergis je niet, springtouwen is pittig. Het lijkt misschien makkelijk, maar je merkt al snel dat je geen 8 jaar meer bent en dat het echt wel vermoeiend is. Zorg ook dat je water bij de hand hebt.
Als je begint met springtouwen, begin dan met drie keer 1 minuut met daartussen 30 seconden rust. Je kunt iedere week uitbreiden met 1 minuut.
Een leuke springtouw workout voor beginners zie je hieronder. Let ook goed op de lichaamshouding, het neerkomen van de voeten en het gebruik van de armen.